Wednesday, December 16, 2009

Em0sI dari kornea mataku

Salam muafakat membawa berkat...hehe
hai kawan2.....Ana nga bosan mlm ni sebenarnya...suppose waktu2 camni kita nikmati keenakan tidur yang nyenyak lagi mendamaikan tapi Ana x rase kalo tido sekarang akan puas hati....jadi Ana amek keputusan utk kongsi serba sedikit x banyak pasal apa yang ana suka wat....

Norshazana Musa dan dikenali oleh ramai sebagai Ana@Chen@Shazana....
Ana suka lihat pelbagai ragam manusia atas muka bumi Allah ni...seronok bila tengok ragam diorang..ade yang kelakar, serious, kalut, confidence, malu, cantik, kemas, serabut, buntu, nangis, ketawa, marah, benci, rindu, hampa, bangga dan memang banyak lagi.......nak bagitau semua sampai esok belum tentu dapat sebut semua sekali...huhu....

Emosi sesungguhnya memberi impak yang besar dalam diri seseorang...tu yang Ana nampak la...bagi Ana, emosi macam satu gelombang laut yang naik dan turun tanpa kita tahu masanya akan tiba...of course la kita xtaw ape yang akan happen in future kan...haha...bila ombak tu tinggi dan menghempas ke pantai, mestilah sakit kan sebab ombak tu tinggi...tapi kalau ombak tu slow je xla menghempas ke pantai dengan kuat...jadi airnya masih agak tenang atau mungkin memang tenang...
Pastinya Emosi terjadi kerana terdorong oleh sesuatu perkara di luar jangkaan...
begitu juga dengan ombak yang mungkin terdorong dengan tiupan angin yang juga sentiasa mengubah halaju pergerakannya....secara automatic angin itu akan memanipulasikan ombak untuk menggerakkan gelombangnya....

Hati dikatakan penuh dengan emosi yang mana kita memang tahu akan fakta tu..
hanya diri kita sendiri yang mampu mengawal emosi sendiri.....jika tidak merana lah badan...haish.....penting bagi kita untuk mengawal emosi kita walau terkadang ianya tidak lagi terbendung dan....BOOM...!!

kat sini Ana dengan senang hatinya nak kongsi ape Ana wat kalo emosi melanda:-

>>kalo gembira semua suka, tapi kena berpada2 takut duka plak yg dtg....individually, Ana mmg ske suasana yang happy je...ketawa,melawak, tapi xleh lbey2 la...huhu


>>kalo marah, cuba kita senyum dulu...pastu tarik nafas dalam2 then hembus pelan2..wat dlm 2 atau 3 kali...then baru fikir....think positive is very important.....kalo ley bawak b'bincang secara damai lagi bagus rasenye tapi kenalah rasional....


>>kalo bingung biasenya Ana akan cari kawan2 yang Ana rase boleh tolong Ana releasekan perasaan tu..Ana akan cuba kongsi kebingungan tu and dapatkan opinion diorang.....serba sedikit dapat menjelaskan segala kebingungan dalam diri...


>>kalo Ana sedih....Ana akan menulis apa yang wat Ana sedih tu....menangis sepuasnya pon bagus gak...lepas nagis tu mesti akan segera ketawa semula...i've experienced it...dulu Ana de satu masalah ni...then Ana sedih pastu nangis gile2...x smpai sejam pastu Ana dapat ketawa kuat2 lagi...best tol...


>>bila rindu(mcm lgu ruffedge lak)...Ana call org tu atau tengok picture atau jumpe je la terus......rindu ni sakit gak...ley wat kita sampai xley nak wat kerja lain....payah...jadi kena la cari jalan penyelesaian nya cpt sblm banyak kerja terbengkalai..haha

semua yang kat atas ni adalah pendapat Ana je...everyone have their own opinion....but people do say.....Sharing is caring...hehehe
tips yg Ana bg kat atas ni pon untuk Ana ingatkan diri Ana jugak...
semoga hidup kita sentiasa diberkati dan ceria2 selalu...InsyaAllah..............

oppssss...jangan rindu dulu..........


2 comments:

'AQILAH said...

heee belajar ana...

gadis hijau disitu said...

nape belajar ana??

Post a Comment

Mereka kata: