Monday, January 25, 2010

GeM---Okk

Kenapa ek bile cakap gemuk je mesti orang tak berminat….
Maksudnye ade je yang x kena…
Gemuk adalah saiz badan yang tidak stabil dan bersaiz besar atau gempal..gemuk boleh terjadi akibat beberapa faktor..
Contohnya..
Keturunan memang dah bersaiz besar…
Pemakanan yang tak terkawal…
Tidak menjaga keseimbangan badan..
Malas dalam melakukan kerja..
Kuat tido pon sama……

Orang yang gemuk selalu je malang and kena ejek dengan orang sekeliling mereka…
For example….
Kalau kat sekolah tak ramai yang nak berkawan dengan budak yang bersaiz badan agak besar atau lebih mudah disebut gemuk…..
Selain tu…
Mereka ni selalu je kena ejek…dipanggil dengan gelaran yang pelbagai…
Such as….gedempol, montel, anak gajah, tong dram and others…
Mereka juga akan sukar mendapat tempat di hati kebanyakkan orang yang hanya memilih paras rupa berbanding hati dan kebolehan…

Jadi pada pendapat saya…mereka yang gemuk ini haruslah sentiasa tabah menghadapi segala dugaan dalam hidup mereka…mereka tidak perlu mengendahkan apa sahaja yang orang ramai kritik tentang mereka and the most important is they need to trust themselves…they should know their ability…apa yang diorang boleh wat untuk menonjolkan diri di hadapan orang ramai…mereka juga perlu yakin dalam apa jua yang mereka lakukan…

Jangan lah kita memandang rendah kepada orang2 yang gemuk ni…mungkin diorang adalah kawan yang memahami and boleh membantu kita dalam menyelesaikan masalah hidup…
Mungkin juga mereka ini adalah sahabat yang setiakawan…
Kita sepatutnya membantu mereka membina keyakinan dalam diri mereka supaya mereka percaya bahawa mereka juga boleh melakukan apa sahaja seperti orang lain..mereka boleh berfesyen, menjadi terkenal dan mungkin berkerjaya...

Kenapa kita harus melihat kepada paras rupa semata-mata? Sedangkan kita ni semua sama je..manusia ciptaan illahi….
Paling ketara sekali adalah orang lelaki…kenapa bila tengok perempuan tu gemuk je terus tak pandang…sebab dia gemuk?paras rupa tak kan kekal lama…hati dan perikemanusiaan adalah yang terpenting dalam menentukan siapa yang terbaik untuk kita…kalau sekarang perempuan tu cantik, cun melecun and slim river tapi siapa tahu lepas beranak je terus gemuk…takkan time tu nak tinggal wife macam tu je?pandang lah hati mereka….lihatlah sifat mereka dan bukan paras rupa...

 
Bagi orang yang bersaiz besar…tak salah kalau nak diet untuk mengurangkan berat badan…itu juga adalah satu tindakan yabg bernas kerana dengan mengurangkan berat badan mereka boleh mengelakkan diri dari menghidapi pelbagai penyakit seperti kencing manis, darah tinggi, obesiti dan macam-macam lagi….
Namun begitu, mereka haruslah menjalankan diet yang sihat dan seimbang….
Ini juga bagi mengelakkan mereka dari mendapat penyakit lain oleh kerana diet yang tak seimbang…ikut lah cara-cara diet yang betul dan disarankan kementerian kesihatan….sabar dan berkorban adalah perlu untuk mereka yang bersemangat untuk melansingkan badan…mereka harus berkorban dari makan macam-macam seperti ice cream and makanan ber kolestrol…mereka juga perlu sabar menanti berat badan mereka berkurang…tak lupa juga, mereka perlu menahan nafsu makan mereka…
Bersenam juga adalah salah atu dari cara untuk menurunkan berat badan…ini adalah kerana apabila kita bersenam, lemak dalam badan kita akan di bakar dan ter kumuh serta dibuang keluar dari badan melalui peluh dan sebagainya….
Senaman ini perlulah dijalan kan setiap minggu….
Nak slim boleh aje…
Alah bisa tegal biasalah….

hmmm...jgn rindu dulu la kan.....



3 comments:

MUHAMMAD NUR AZFAR BIN NOH said...

adoii.....sejak bile ko jd pkar nasihat niee...
xle criii mkn la aku cmniee...hahahahaa...
ape pon....nice text....tp...panjang sgt la...

'AQILAH said...

aku suka lelaki gemuk....taste terbaru :)

gadis hijau disitu said...

cik azfar: hehe...aku curi bakat ko..haha..
sory for the long text tp pe ley wat aku da la ske menulis n idea mencurah2 ke ladam gandum daa..hihi

qila...waw...gud..

Post a Comment

Mereka kata: